VLAIO-TETRA-project KalkHennep_VL

Ontwikkeling van ontwerp- en uitvoeringsondersteuning voor de toepassing van kalkhennep in de Vlaamse bouwsector

Kalkhennep is een isolerend bouwmateriaal dat steeds vaker gebruikt wordt in Vlaanderen. Door zijn specifieke samenstelling en structuur vertoont het materiaal vochtbufferende eigenschappen en draagt het bij aan de thermische inertie van een gebouw. Daarnaast heeft de toepassing van kalkhennep potentieel op ecologisch vlak. Het bestaat voor een belangrijk deel uit nagroeibare materialen die lokaal geteeld kunnen worden. De hennepplant neemt CO2 op tijdens zijn groei en kalk neemt CO2 op tijdens zijn uithardingsproces.

Kalkhennep kan ter plaatse gestort worden, gespoten of verwerkt in prefab blokken en panelen: de ontwikkeling van nieuwe mogelijkheden staat niet stil. Toch ontbreekt het tot op heden zowel bij bouwprofessionelen als zelfbouwers vaak aan een duidelijk inzicht in het materiaalgedrag en de wijze van verwerken door het ontbreken van gegevens over de reële hygrothermische prestaties en door onderzoek onderbouwde toepassingsrichtlijnen.

Tijdens dit twee-jarig VLAIO-TETRA-project werd onderzoek gedaan naar de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van kalkhennep en de vertaling ervan naar het gebruik in Vlaanderen. Op welke manier wordt kalkhennep in een gebouw toegepast? Welke resultaten mogen verwacht worden op vlak van thermische isolatie en vochtgedrag op basis van labometingen en metingen op praktijktoepassingen? Welke factoren dienen in rekening gebracht te worden bij het ontwerp van een kalkhennepgebouw? Hoe kunnen details voor een kalkhennepgebouw eruitzien? Hoe kan kalkhennep geplaatst worden?


Slotevent

Tijdens een online slotevent op donderdag 3 december worden de projectresultaten toegelicht. Deze infosessie wil een aanzet zijn voor iedereen die met kalkhennep aan de slag wil. Na afloop van de sessie ontvangt iedere deelnemer een link naar een gratis online gids met ontwerp- en uitvoeringsrichtlijnen.

Deelname is gratis

Schrijf hier in voor het online slotevent!

Webinars

In onderstaande webinars worden de basisprincipes van bouwen met kalkhennep toegelicht.

Introductie

Samenstelling, eigenschappen, toepassingsmogelijkheden en enkele voorbeelden van realisaties

Hygrothermische eigenschappen

Warmte- en vochttransport doorheen een kalkhennepwand

Ontwerp

Ontwerprichtlijnen voor de toepassing van kalkhennep in wanden

Projectpartners

Gebruikersgroep

De projectresultaten kwamen tot stand dankzij de steun en input van de leden van de gebruikersgroep

Contact

Voor verdere vragen i.v.m. het VLAIO-TETRA-project Kalkhennep kan u contact opnemen met ilse.claes@uhasselt.be