VLAIO-TETRA-project KalkHennep_VL

Ontwikkeling van ontwerp- en uitvoeringsondersteuning voor de toepassing van kalkhennep in de Vlaamse bouwsector

Op welke manier wordt kalkhennep in een gebouw toegepast? Welke hygrothermische prestaties mogen in de praktijk verwacht worden? Welke factoren dienen in rekening gebracht te worden bij het ontwerp van een kalkhennepgebouw? Hoe kunnen details voor een kalkhennepgebouw eruitzien? Hoe kan kalkhennep geplaatst worden?

Tijdens het twee-jarig VLAIO-TETRA-project werd onderzoek gedaan naar de eigenschappen en toepassingsmogelijkheden van kalkhennep en de vertaling ervan naar het gebruik in Vlaanderen. De resultaten van dit onderzoek kan u hieronder terugvinden in de vorm van 2 praktijkgidsen met ontwerp- en uitvoeringsrichtlijnen en praktijkvoorbeelden, een uitgebreid onderzoeksrapport, 3 webinars die een korte introductie geven in het materiaal en zijn eigenschappen en toepassingsmogelijkheden en 10 uitgewerkte details, incl. 3D-animaties, voor veelvoorkomende bouwknopen.

Praktijkgidsen en onderzoeksrapport

De introductie van kalkhennep in Vlaanderen is relatief recent waardoor onderbouwde kennis en praktische informatie over de eigenschappen van kalkhennep en de implicaties daarvan op een ontwerp en op de plaatsing voor bouwactoren niet altijd voorhanden zijn. In het kader van dit onderzoeksproject werden daarom twee praktijkgidsen ontwikkeld voor de toepassing van kalkhennep in wanden, gebaseerd op bestaande literatuur en nieuwe onderzoeksresultaten. Daarnaast werd een onderzoeksrapport opgesteld dat de uitgebreide meetresultaten en simulaties van de bouwfysische prestaties van kalkhenneptoepassingen bevat.

De praktijkgids "Kalkhennep: ontwerp- en uitvoeringsondersteuning" bevat een uitgebreide introductie in het materiaal kalkhennep, gaat dieper in op zijn belangrijkste hygrothermische en andere eigenschappen en geeft een overzicht van ontwerp- en uitvoeringsrichtlijnen en bouwdetails. In deze gids zijn de onderzoeksresultaten van het VLAIO-TETRA-project verwerkt. Ook wordt een uitgebreid portfolio van toepassingen in Vlaanderen en omstreken meegegeven.

De lezer die louter op zoek is naar een eerste kennismaking met kalkhennep verwijzen we graag naar de gids “Kalkhennep: praktijkvoorbeelden” waarin enkel het portfolio en een korte introductie in het materiaal zijn opgenomen.

In het uitgebreide Onderzoeksrapport worden de resultaten van de "Analyse en simulatie van de bouwfysische prestaties van kalkhenneptoepassingen" voorgesteld.

Na het invullen van dit formulier ontvangt u een bevestigingsbericht met een link naar de digitale praktijkgidsen en het onderzoeksrapport die u kan downloaden.

Webinars

In onderstaande webinars worden de basisprincipes van bouwen met kalkhennep toegelicht. Deze webinars dienen als eerste kennismaking met het materiaal. Meer achtergrond en uitgebreide ontwerp- en uitvoeringsrichtlijnen zijn terug te vinden in de praktijkgids "Kalkhennep: ontwerp- en uitvoeringsondersteuning".

Introductie

Samenstelling, eigenschappen, toepassingsmogelijkheden en enkele voorbeelden van realisaties

Hygrothermische eigenschappen

Warmte- en vochttransport doorheen een kalkhennepwand

Ontwerp

Ontwerprichtlijnen voor de toepassing van kalkhennep in wanden

Bouwdetails

Voor de belangrijkste bouwknopen, meer bepaald ter hoogte van de sokkel, het dak en de raaminzet, werden details ontwikkeld. Deze details zijn tot stand gekomen na een uitgebreide inventarisatie van bestaande praktijktoepassingen, veelvuldig overleg met verschillende bouwactoren, twee focusgroepen met leden van de gebruikersgroep en een aftoetsing aan beschikbare wetenschappelijke literatuur en de geldende technische voorschriften en normen in Vlaanderen. Meer achtergrond bij deze details is terug te vinden in de praktijkgids "Kalkhennep: ontwerp- en uitvoeringsondersteuning".

Slotevent


Tijdens het online slotevent op donderdag 3 december 2020 werden de projectresultaten voorgesteld. Via deze link kan u het event herbekijken.

Projectpartners

Gebruikersgroep

De projectresultaten kwamen tot stand dankzij de steun en input van de leden van de gebruikersgroep

Contact

Voor verdere vragen i.v.m. het VLAIO-TETRA-project Kalkhennep kan u contact opnemen met ilse.claes@uhasselt.be of elke.knapen@uhasselt.be